Perifeer arterieel vaatlijden

Perifeer arterieel vaatlijden

Bij Verantwoord Bewegen Fysiotherapie benadrukken we dagelijks dat mensen bij pijn tijdens het sporten moeten luisteren naar hun lichaam. Pijn kan een signaal zijn dat er iets niet in orde is en dat je jezelf beschadigt. Hoe totaal anders is dit bij etalagebenen!

De officiële naam is ‘perifeer arterieel vaatlijden’ of ook wel ‘claudicatio intermittens’. Bij deze aandoening  raakt de bloedtoevoer naar de benen deels verstopt door een vervetting en verharding van de slagaderwanden.

Wanneer je stil staat of zit is er slechts een kleine hoeveelheid doorbloeding naar de benen nodig om deze van voldoende zuurstof te voorzien. Als je in actie komt dan vragen de spieren in de benen een veel grotere hoeveelheid zuurstof om te functioneren. Schiet deze zuurstofvoorziening tekort dan verzuren de spieren en ervaar je pijn.

In het verleden kwamen mensen met etalagebenen bij de huisarts of vaatchirurg en kregen dan het advies om meer te gaan lopen. Omdat dit tegen het gevoel in gaat en veel doorzettingsvermogen vergt, kwam daar vaak weinig van terecht. Daarop volgde dan regelmatig uit nood een dotter- of bypass operatie van de beenaders met alle risico’s die daarbij horen.

De laatste jaren komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat pleit voor een door gespecialiseerde fysiotherapeuten begeleide training als eerste keus behandeling bij etalagebenen.  In recent onderzoek wordt na begeleide looptraining een gemiddelde verbetering van de loopafstand gemeten van 50 tot 200 procent. Een gunstig neveneffect van deze training is dat deze zich niet alleen richt op de meest vernauwde slagader maar het gehele hart- en vaatstelsel positief beïnvloedt. Ook de overheid en zorgverzekeraars zijn inmiddels overtuigd van de goede effecten van deze looptraining en daarom wordt sinds 2017 looptraining vergoed vanuit de basisverzekering.

Bij Verantwoord Bewegen geven wij deze trainingen op basis van scholing vanuit  het ClaudicatioNet zorgnetwerk. Bij de training is aandacht voor levensstijl, loophouding, verbetering van de conditie en spierkracht. Een belangrijk deel van de training is het geleidelijk leren door te lopen bij het ontstaan van de pijn in de benen. Deze pijn is namelijk een belangrijke prikkel voor het lichaam om zich aan te passen aan de vernauwing van de aders, waardoor na vrij korte tijd al een verbetering van de loopafstand optreedt.

De praktijk

In 1993 door Peter Leerling en Milko Kop opgestart als maatschap fysiotherapie en inmiddels uitgegroeid tot een moderne fysiotherapiepraktijk te Wormer (Zaanstreek) met 18 medewerkers. Verantwoord Bewegen heeft een nevenvestiging in Wormerveer.

Openingstijden

Wormer

Maandag
08:00 - 22:00
Dinsdag
08:00 - 22:00
Woensdag
08:00 - 22:00
Donderdag
08:00 - 22:00
Vrijdag
08:00 - 18:00
Zaterdag
08:00 - 12:00

Wormerveer

Maandag
08:00 - 17:00
Vrijdag
08:00 - 17:00

In Wormerveer: op aanvraag behandeling tussen 18.00 - 21.00 uur

Vestiging Wormer

Vestiging Wormerveer